E-pastu hostings un e-pastu izsūtīšana

Site: TSI System of e-Training
Course: Biznesa digitalā vide (V.Siliņeviča)
Book: E-pastu hostings un e-pastu izsūtīšana
Printed by: Guest user
Date: Friday, 20 September 2024, 2:55 AM

Description

Organizācijas e-pastu hostinga iespējas. E-pastu izsūtīšanas platformas mārketinga vajadzībām.

1. E-pastu hostings

Profesionālai savas organizācijas vai zīmola attēlošanai noteikti ir vajadzīga arī atbilstoša e-pasta adrese ar savu domēnu. E-pasti ir daļa no jūsu identitātes, tie veido uzticamību un zīmola atpazīstamību. Diemžēl arvien ir daudz organizāciju, kuri uzskata, ka Inbox.lv vai gmail.com adrese ir atbilstoša viņu darbībai. Lai gan mazām organizācijām, individuāliem uzņēmējiem šis var kalpot kā lēts un efektīvs veids, tomēr domājot par digitālo mārketingu un organizācijas identitāti domēns un sava e-pasta adrese ieņem nozīmīgu lomu mūsdienu attiecībās ar klientu.

Sava domēna e-pastu izveidi un uzturēšanu  var īstenot vairākos veidos, kurus aplūkosim zemāk. Izvērtējiet atbilstošāko, ņemot vērā izmaksas, datu drošību, tehniskās iespējas un e-pastu izmantošanas stratēģiju. Ja jūsu mārketinga stratēģija plāno izmantot e-pastu mārketinga metodes kā masveida e-pasti klientiem, e-komercijas transakciju e-pasti u.c., tad šī e-pastu pārvaldība ir īpaši nozīmīga.

Aplūkosim divus populārākos veidus e-pastu izveidošanai uzņēmumā:
  1. pašu pārvaldīts serveris organizācijas IT sistēmā vai hostings
  2. e-pastu servisa izmantošana

1.1. Mājas lapas hostings ar e-pastu pārvaldību

Visbiežāk organizācija izvieto e-pastus pašas pārvaldītā serverī. Lielākām organizācijām ir savas prasības un atbilstoši IT pārvaldības resursi, savukārt mazākām organizācijām visbiežāk ir jāizmanto publiski pieejamie pakalpojumu sniedzēji, kuri piedāvā e-pastu izveidi un uzturēšanu. 

Ja jums ir izveidots savs mājas lapas hostings, visbiežāk ir jābūt iespējai izveidot arī e-pasta adreses - mājas lapa tiek uzturēta uz viena servera kopā ar e-pastu adresēm. Biežāk izmantotajos hostinga vadības paneļos cPanel un Plesk tas ir salīdzinoši vienkārši izdarāms. 

Ja pietrūkst informācijas, vērsieties pie hostinga atbalsta sniedzēja, kuri var izveidot e-pastu Jūsu vietā, bet vislabāk tomēr ir zināt un apgūt pamata lietas:

  • kā izveidot e-pasta adresi

  • kā nomainīt paroli

  • kā dzēst adresi

  • kā pieslēgties e-pasta kastītei, izmantojot pārlūkprogrammu (webmail) vai pieslēgšanās datus e-pasta klienta izmantošanai

  • kā izveidot pārsūtīšanu no vienas pastkastītes uz citu

Hostinga pakalpojumu sniedzēji visbiežāk lētākajos plānos piedāvā ierobežotu e-pastu izveidi, piemēram, 1-3 pastkastītes, tādēļ izvērtējiet, cik e-pasti būs vajadzīgi un pieņemiet lēmumu par atbilstošākā plāna izvēli. Nemainīgi svarīgi ir pievērst uzmanību hostinga sniedzēja reputācijai un tehniskajām iespējām. E-pasti ir biznesam kritiski, tādēļ lēta hostinga izmantošana var būt risks gan datu noplūdēm, gan arī e-pastu piegādes problēmām, jo konkrētais hostinga sniedzējs varbūt regulāri tiek izmantots masveida (spamveidīga) satura izsūtīšanai un “sliktie kaimiņi” traucēs veiksmīgi jums izsūtīt e-pastus, lai tie nenokļūtu spama pastkastītēs.

1.2. E-pastu servisi

Ja mājaslapas izveidei izmantojat kādu no web servisiem ka Mozello, Wix u.c., kuri piedāvā tikai lapas izveidi, bet e-pastu servisu vajag uzstādīt citviet vai piedāvā kā papildu pakalpojumu Shopify gadījumā, nāksies izvērtēt e-pastu hostingu kā papildu servisu. Aplūkosim populārākās iespējas, kuras var izmantot.

Google Workspace

Google Workspace

Pasaulē populārākais e-pastu serviss nenoliedzami ir Google nodrošinātais Gmail. Ierasti daudzi izmanto bezmaksas versiju, bet sava domēna izmantošana e-pastam ir maksas pakalpojums. Google piedāvā divas iespējas ar Google Workspace (iepriekš G-Suite) palīdzību:

1) Individuālais plāns - ja jums nevajag pievienot citus komandas dalībniekus, iegūsiet dārgāku mēneša maksu - 9.99$ mēnesī, bet līdzās e-pasta adresei iegūsiet iespēju uzglabāt Google Drive failus apjomā līdz pat 1 TB, kā arī izmantot jauno Google e-pastu jaunumu izsūtīšanas servisu. Ar šī rīka palīdzību varat paši ērti izveidot e-jaunumu izkārtojumu, izvietot saturu klientiem ērti lietojamā veidā un pārbaudītās veidnēs.

2) Komandu plāns - šo var izmantot pat, ja esat viens un nav vajadzīgas individuālā plāna priekšrocības. Viena lietotāja mēneša maksa ir 6$. Ja ir nepieciešamas 5 e-pasta adreses, tad izmaksas būs 30$ mēnesī. Tādēļ, ja izmantojat tikai e-pasta adreses un pārējie pakalpojumi nav vajadzīgi, šis variants būs salīdzinoši dārgs.

Līdzīgu pakalpojumu piedāvā arī Microsoft produkts Office 365 - izmaksas vienam lietotājam ir no 5.10 EUR + PVN / mēnesī, bet jau šajā plānā tiek piedāvāta arī OneDrive diska vieta 1 TB apjomā. 

Bezmaksas plānu ar jūsu organizācijas domēnu piedāvā Zoho Mail, pastkastītes izmērs nedrīkst pārsniegt 5 Gb, maksimālais skaits - 5 adreses. To pārsniedzot nāktos izmantot maksas plānu.

Inbox.eu

Inbox.eu: Latvijas e-pastu hostings

LIeliska alternatīva Microsoft un Google piedāvājumiem ir Latvijas Inbox.lv nodrošinātais serviss biznesa klientiem ar mazliet citu domēnu Inbox.eu. Izmaksas gadā ir 9.99 EUR par vienu lietotāju, tas nozīmē, ka viens lietotājs mēnesī izmaksās 83 centus, bet līdzās 100 Gb lielai pastkastei ir arī citas priekšrocības. 

Inbox.eu piedāvā e-pasta lietotni Androd/iOS ierīcēm, kas ērti ļauj pārskatīt e-pastus, bet varat izmantot arī savas iecienītās lietotnes kā Gmail u.c. 100 Gb diska vieta mākonī ļauj ērti apmainīties ar informāciju, failiem. Serviss arī piedāvā bezmaksas e-pastu aliasus - tas nozīmē, ka izveidojot info@organizacija.lv varēsiet šos e-pastus pārsūtīt uz vajadzīgo e-pastu, bet nevarēsiet izmantot to e-pastu nosūtīšanai. Tam ir vajadzīga atsevišķa pastkastīte.

E-pastu servisu gadījumā arī pārliecinieties par iespējām pašiem veidot e-pastu rezerves kopijas. Sava e-pastu hostinga gadījumā notiek rezerves kopiju veidošana kopā ar mājaslapas datiem, tādēļ tur varat lejupielādēt lielu arhīvu ar visiem datiem. E-pastu servisa sniedzējiem šīs iespējas ir atšķirīgas, tādēļ vēlams ir iepriekš izvērtēt.


2. E-pastu drošība

E-pastu drošība

Līdzīgi kā cita organizācijas informācija ir jāaizsargā un jāpadomā par salīdzinoši vienkāršiem soļiem, lai tas notiktu veiksmīgi. Svarīgi atgādināt, ka e-pasts bieži vien ir centrālais posms, lai ar tā palīdzību varētu atjaunot paroles, piekļūt sarakstēm, izsūtīt viltus e-pastus, tādēļ e-pasta piekļuvei ir jābūt maksimāli drošai.

Grūti uzminama un unikāla parole

Parole nedrīkst būt pārāk vienkārša, lai to nevar uzminēt. Izmantojiet dažādus simbolus, lai būtu pārliecināti, ka e-pasta parole ir pietiekami droša. E-pasta paroles nomaiņai vajadzētu būt regulārai, lai aizsargātu pastkastīti. 

Piekļuve pārlūkprogrammā (webmail)

Neizmantojiet webmail servisus, piemēram, mail2web.com un līdzīgus, ja vien tā nav patiešām liela nepieciešamība. Piekļuves e-pastiem no pārlūkprogrammas bieži vien nodrošina hostinga pakalpojuma sniedzējs, vaicājiet viņiem par šo iespēju. Tas nodrošina, ka e-pasta pieejas tiek izmantotas tajā pašā serverī, kur atrodas pastkastīte, nevis tiek izmantots papildu starpnieks, kas var radīt drošības riskus.

Papildu aizsardzība ar divu soļu autorizāciju

Divu soļu autorizācijas (saīsināti dēvē par 2FA) uzstādīšana - to obligāti vajadzētu aktivizēt e-pasta servisiem kā Gmail, bet vaicājiet jūsu IT administratoram vai hostinga pakalpojumu sniedzējam par iespēju uzstādīt šo papildu drošības līmeni. E-pasta piekļuves brīdī šādā gadījumā tiks vaicāta ne tikai parole, bet arī papildu kods, kuru var piegādāt izmantojot kādu no drošības aplikācijām kā Google Authenticator vai SMS kodu u.c.

Viltus e-pasti ar aicinājumu atjaunot datus

Esiet īpaši uzmanīgi, ja saņemiet aizdomīgus e-pastus. Hakeri cenšas apmānīt lietotājus, nosūtot dažādus e-pastus, piemēram, jūsu e-pasta parole ir jānomaina vai izveidot viltus administratora vēstuli, ka ir problēmas ar jūsu e-pastu. Rūpīgi pārliecinieties par sūtītāju, atverot saites, pārliecinieties, ka saites ir pazīstamas un drošas. HTTPS (SSL) adresē vēl nenozīmē, ka šī ir droša vide, kur var ievadīt savu paroli - krāpnieki var izmantot viltus lapas, lai iegūtu jūsu datus. Pat ja tā ir tikai paroles ievadīšana - krāpnieki nosūta unikālu saiti, lai zinātu, kuram e-pastam šī parole tiek izmantota.

Piemērs viltus e-pastam ar centieniem iegūt lietotāju uzticību un reakciju uz e-pastu, kurā vēstīts par pārkāpumiem un aicinājums pieslēgties portālam, lai labotu šo situāciju. Ja "upuris" atver šo saiti, mēģina pieslēgties savam e-pastam, tas var pat izdoties, jo pasta pārlūkošana web vidē (webmail) var strādāt korekti, savukārt šajā pašā brīdī parole nonāk arī krāpnieku rokās un pēc laika jums vairs nebūs iespēja izmantot savu e-pastu. Tādēļ esiet īpaši uzmanīgi, uzglabājot un lietojot savu e-pasta paroli.

Viltus e-pasts

3. E-pastu mārketings

E-pastu mārketings izmantošana saziņai ar klientiem nenoliedzami ir viens no efektīvākajiem veidiem, tomēr ir jāparūpējas par e-pastu piegādes kvalitāti, lai tie nenokļūtu spamu mapēs, kā arī jādomā par uz auditoriju vērstu saturu. Tieši e-pasta jaunumu kvalitāte noteiks e-pasta saņēmēju noturību turpināt šīs ziņas saņemt un lasīt. Pirmais solis pirms sūtīšanas platformas izvēles ir nospraust skaidrus mērķus un veltīt resursus to sasniegšanai. 

E-pastu veidi

Klienta ceļojuma laikā organizācija var atbalstīt ar dažāda veida e-pastiem - zemāk uzskaitīti daži piemēri, kas ilustrē šī mārketinga kanāla iespējas:

  • Īpašo piedāvājumu e-pasti: biežāk izmantotie mārketinga satura e-pasti - informācija par tuvākajām izpārdošanām, atlaidēm, kampaņām u.c.

  • E-jaunumi: regulāri jaunumu sūtījumi, kurā informēt par auditorijai svarīgāko.

  • Transakciju e-pasti: vēstules, kuras tiek nosūtītas saistībā ar pasūtījuma izpildi, piemēram, paziņojums par veiksmīgu pasūtījumu, par preču izsūtīšanu, pateicība par pirkuma veikšanu utml. Šie e-pasti netiek uzskatīti par mārketinga vēstulēm, līdz ar to tās var sūtīt klientiem, ja arī viņi nav veikuši piekrišanu e-pasta jaunumu saņemšanai, bet šo vajag stingri ievērot, ka klientu e-pasta adrese nenozīmē iespēju uzreiz sūtīt arī mārketinga saturu. 

  • Uzaicinājumu e-pasti: ja organizācija rīko pasākumus, var izsūtīt e-pastus, kas aicina esošos un potenciālos klientus apmeklēt dažādus pasākumus

  • Aptaujas e-pasti: pavaicāt dažādus jautājumus auditorijai, lai uzlabot sniegto pakalpojumu kvalitāti, kopējo klientu pieredzi, piemēram, izsūtīt aicinājumu novērtēt pirkuma procesu vai konsultācijas kvalitāti. Izveidojiet un testējiet, lai pārliecinātos, ka aptaujas forma ir pietiekami vienkārša un vienlaikus klientus motivējoša, lai iegūtu iespējami lielu atbilžu skaitu. 

  • Kataloga e-pasti: informatīvi e-pasti par organizācijas jaunākajiem produktiem, piedāvājumiem. Šos e-pastus vislabāk ir segmentēt, lai lietotāji varētu saņemt informāciju par saistošām preču vai pakalpojumu kategorijām.

E-pastu izsūtīšana var būt pilnībā automātiska, piemēram, jaunāko bloga rakstu apkopojums reizi nedēļā vai jaunāko preses relīžu publicēšana un tūlītēja izsūtīšana masu medijiem un citiem interesentiem, kuri ir pieteikušies tās saņemt. 


3.1. Manuāla e-pastu izsūtīšana

Ja e-pastu saņēmēju skaits nav liels vai prasības ir vienkāršas, var izmantot esošo e-pasta kastīti, lai nosūtītu klientiem e-pastus vienkāršotā veidā. Svarīgi atgādināt vienmēr izmantot BCC funkciju e-pasta adresātu laukā, lai citi lietotāji neredzētu citu e-pastu adreses. Diemžēl šāda prakse arvien tiek izmantota un tas ir rupjš privātuma datu pārkāpums. Tas var kalpot kā iemesls vērsties arī Datu valsts inspekcijā ar iesniegumu un tas radīs papildu problēmās, līdzās tam, ka tiek iedragāta klientu uzticība. Ja ir acīmredzama šāda pavirša attieksme pret klienta datiem e-pasta sūtījumos, tad kā uztvert pārējo privāto datu uzglabāšanu un izmantošanu?

Manuālas e-pastu izsūtīšanas trūkums ir papildu darbs ar pieprasījumu apstrādi, lai ievērotu visas GDPR prasības - izņemt lietotājus no saraksta, uzturēt lietotāju piekrišanas sarakstu u.c., kā arī nebūs iespējama lietotāju aktivitātes uzskaite, tieši šo un daudzu citu iemeslu dēļ organizācijas izmanto e-pastu izsūtīšanas platformas vai pat nodod ārējām aģentūrām darbu ar e-pastu izsūtīšanu. Ne visas organizācijas drīkst nodot personas datus citām organizācijām, tādēļ atsevišķu nozaru uzņēmumi, kuri strādā ar īpaši sensitīviem klientu datiem drīkst izmantot tikai savas iekšējās sistēmas klientu datu apstrādei un arī tālākai e-pastu izsūtīšanai.


3.2. E-pastu izsūtīšanas servisa izvēle

Pasaulē ir vairākas populāras e-pastu izsūtīšanas platformas - katrai organizācijai vajag atrast tieši sev piemērotāko partneri, kurš var sniegt pakalpojumu atbilstoši jūsu prasībām, bet vissvarīgāk - ievērojot GDPR prasības. 

Populārāko servisu saraksts

  • MailerLite - Latvijā viens no populārākajiem e-pasta mārketinga rīkiem, arvien vairāk digitālā mārketinga speciālistiem ir pieredze ar šo, tādēļ arī var vaicāt padomu citiem

  • MailChimp

  • CampaignMonitor

  • Sendinblue.com

  • Klaviyo.com

Vairākas platformas piedāvā arī bezmaksas plānu, kas ļauj labāk izvērtē servisa sniegtās iespējas, bet visbiežāk šie plāni ir krietni limitēti un papildu funkcijas izvērstākiem testiem ir pieejami jau maksas plānots - tādā gadījumā ir vērts pievērst uzmanību naudas atmaksas iespējām. Testēšanai vislabāk ir izmantot atsevišķi izveidotu subdomēnu, lai neaiztiktu testa nolūkos pamata domēnu, piemēram, izmantot adresi testam.zimols.lv, nevis zimols.lv adresi. 

Ieteicamās lietas, kam pievērst uzmanību platformas izvēlē

  1. Izmaksas - protams, būtiskākais aspekts ir cena un kopējās servisa izmaksas. 

  2. GDPR jeb vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības, tai skaitā vai e-pasti tiek uzglabāti Eiropas Savienības serveros.

  3. Dizaina veidnes un redaktors - kādas dizaina iespējas tiek piedāvātas, vai ir gatavas veidnes, kuras ir jums piemērotas, cik ērts un atbilstošs ir satura redaktors, ar kuru pielāgot un veidot jaunas veidnes. Atsevišķi servisi piedāvā savā pusē arī veidot landing lapas, kuras izmantot e-pastu kampaņām.

  4. Latviešu valodas atbalsts - vai saskarne piedāvā klientiem latviski iespēju pieteikties, atteikties, paziņojumi, vai tos var paši iztulkot. Nebūs pārāk uzticami, ja daļa no e-pasta komunikācijas parādīsies angļu valodā un saturs būs latviešu valodā. 

  5. Klientu atsauksmes - aplūkojiet un izvērtējiet citu klientu pieredzi par konkrēto servisu, nepaļaujieties tikai uz servisa lapā publicētajām atsauksmēm. 

  6. Analītikas iespējas - ja jums ir nozīmīga klientu aktivitātes uzskaite un atbilstošas atskaites, izvērējiet servisa piedāvātās analītikas iespējas, jo tās dažādiem servisiem var ievērojami atšķirties.

  7. Automatizācija - ja plānojat mārketinga tuneļu automatizāciju ar automātisku e-pastu izsūtīšanu dažādos klienta ceļojuma posmos, jums būs nepieciešama automatizācija.


3.3. Personas dati un e-pastu mārketings

Katru reizi, kad jūs apzināti vai neapzināti informācijas apstrāde kā lietotāja vārds, uzvārds, e-pasts, atrašanās vieta vai pat precīza adrese, IP adrese u.c., jūs darbojaties ar personas datiem un tas prasa GDPR (General Data Protection Regulation) jeb VDAR (vispārējā datu aizsardzības regula) prasību ievērošanu. Mūsdienās klientu informācija tiek izmantota arvien plašāk mārketinga nolūkos, datu apstrādes veidi ļauj veidot vēl nebijušas atskaites, segmentus, rezultātu mērījumus, bet tas ietekmē personas privātumu, var kalpot par pamatu noziedzīgu darbību veikšanai kā naudas izkrāpšanai, identitātes zādzībām utml. Tas pieprasīja savukārt Eiropas Savienībai un citām valstīm rīkoties, lai panāktu sistemātisku personas datu aizsardzību un uzlabotu digitālās ekovides uzticamību. Nevienam nepatiktu, ja internet vide būtu nedroša, cilvēki tur nevēlētos uzturēties, reklāmdevēji nevēlētos tur izvietot reklāmu un e-komercijas aktivitātes arī nenotiktu.

Eiropas Savienība ieviesa šo datu regulu, lai lietotāji varētu vairāk kontrolēt savus datus un varētu kontrolē kā šie dati tiek izmantoti. 

GDPR prasības un kādēļ tās ir jāņem vērā

Daudziem šis burtu salikums GDPR krietni mazina vēlmi izmantot e-pastu mārketingu, tomēr te īsti vietā ir teiciens, ka bailēm ir lielas acis. Iepazīstoties ar prasībām, tās sistemātiski īstenojot un izmantojot atbilstošus rīkus, varat panākt lielisku rezultātu. Vienlaikus uzreiz būtu jāpiebilst, ka mazu auditoriju gadījumā e-pasta mārketinga izveide un uzturēšana vienkārši būs pārāk dārga, tādēļ veltiet laiku un izveidojiet resursu un ieguvumu salīdzinājumu, lai izvērtētu efektivitāti jau pašā sākumā.

Ja jūsu e-pasta saņēmēju vidū ir ES iedzīvotāji, jums ir jāievēro GDPR prasības. Ja organizācija pati neatrodas ES, jebkurā gadījumā šis prasības ir jāņem vērā. To neievērošana var radīt ļoti nopietnas sekas - gan uzņēmuma reputācijai, gan arī naudas sodu veidā. GDPR tiek attiecināts uz privātpersonu datiem, nevis uz juridisko personu datu apstrādi.

E-pastu mārketinga kontekstā GDPR galvenie principi

  1. Pieejas tiesības: e-pastu saņēmējam skaidri zināt, kur un kā viņa dati tiek izmantoti. Ja šāds pieprasījums tiek saņemts, tas lietotājam ir jānodrošina bez maksas.

  2. Tiesības tikt aizmirstam jeb dzēšanas tiesības: lietotājs var pieprasīt dzēst visu informāciju, kura ir apkopota par konkrēto lietotāju. Tātad tā nav tikai atteikšanās no turpmāku e-pastu saņemšanas - lietotāja informācija ir jādzēš tādā līmenī, it kā lietotājs vispār nebūtu iepriekš bijis klientu vidū. Ja e-pasta serviss nodrošina GDPR prasības, tam ir jābūt iespējai pie lietotāja izmantot funkciju “tikt aizmirstam” - tas nozīmē pilnīgu lietotāja dzēšanu, nevis tikai izņemšanu no noteikta saņēmēju saraksta.

  3. Paziņojums par datu noplūdi - organizācijai ir jāpaziņo klientiem 72 stundu laikā par datu noplūdi. Daudzi uzņēmumi drošības dēļ paziņo klientiem arī par iespējamu datu noplūdi - visbiežāk tie ir hakeru uzbrukumi, kuri mērķtiecīgi tiek veikti, lai iegūtu personas datus un izmantotu tos tālāk krāpniecībai vai organizācijas reputācijas ietekmēšanai.

  4. Tiesības iegūt visu informāciju: organizācija var uzkrāt personas datus, kuri ir nepieciešami. Lietotājam ir tiesības pieprasīt visu informāciju un to lejupielādēt kādā no populāriem failu formātiem tālākai apstrādei. Piemēram, Facebook un Google ļauj pieprasīt un ielādēt failu ar visu informāciju, jūsu uzglabātājiem, sarakstēm, fotogrāfijām, meklēšanas pieprasījumiem u.c.

Mājas lapās ir jābūt izvietotām saitēm uz privātuma politiku, lapas lietošanas noteikumiem (ja tādi ir vajadzīgi), kā arī sīkdatņu izmantošanas informācijai. Saiti uz organizācijas privātuma politiku var izvietot arī e-pastos, kurus tiek izsūtīti.



3.4. E-pastu saraksta izveide

Neviena e-pasta mārketinga aktivitāte nav iedomājama bez e-pastu saraksta - saņēmēji, kuriem šis konkrētais e-pasts ir paredzēts. Visbiežāk organizācijā ir vairāki saraksti, kurus var izmantot dažādiem segmentiem: esošie klienti, potenciālie klienti, masu mediji utml. 

Saskaņā ar GDPR prasībām e-pastu apkopošana nedrīkst notikt brīvā formā, e-pastu īpašniekiem ir jāsniedz brīvprātīga un nepārprotama piekrišana e-pastu saņemšamai, turklāt šī saņemšana ir jāpiefiksē.

Lietotāja piekrišanai tiek reģistrēts datums, laiks, vieta (fiziska vai IP adrese) un piekrišanas avots (sociālie mediji, mājaslapa, aplikācija, klātienē klientu aptaujā, izstādē u.c.). Šai funkcijai vajadzētu būt izvēlētajā e-pastu servisā. 

E-pasta pieprasījuma forma

Īstenojot e-pastu pieprasījumu, jāievēro vairāki pamata principi, kuru dažkārt tiek pārkāpti.

  1. Skaidra piekrišana - lietotājam ir jāsniedz skaidri saprotama informācija, ka lietotājs piekrīt e-pasta adreses nodošanai

  2. Aktīva piekrišana - klientam pašam ir jāsniedz norāde, ka piekrīt. Nedrīkst būt pēc noklusējuma jau atzīmētas norādes, ka lietotājs piekrīt e-pastu saņemšanai.

    Dienas Bizness piemērs ar uzreiz aizpildītu piekrišanas lauku - nepareizi izveidota, jo lietotājam ir pašam jāsniedz izvēle
    DB piemērs

  3. Katrai lietai sava piekrišana - lietotāju nedrīkst piespiest piekrist uzreiz vairākām lietām, piemēram, jaunumu abonēšanai, privātuma politikai un lietošanas noteikumiem. 
    Lapas piemērs, kā nedrīkst klientam padarīt kā obligātu piekrišanas lauku, kā arī vienā piekrišanas laukā atzīmēt vairākas pozīcijas

Samsung piemērs

Organizācijām labā prakse ir īstenot dubulto piekrišanu (double opt-in) - lietotājam pēc e-pasta nodošanas tiek nosūtīta vēstule uz viņa e-pastu ar aicinājumu apstiprināt e-pastu. Lai arī GDPR nenosaka to kā obligātu, tomēr papildu drošībai ir vēlams īstenot šādu procesu, lai būtu pārliecināti, ka lietotājs ir sniedzis piekrišanu, nevis e-pasts tiek izmantots bez paša lietotāja piekrišanas. Pretenziju gadījumā jums kā datu īpašniekam būs papildu pierādījumi.


Ja lietotājs aizpilda ar roku rakstītu iesniegumu, arī tas tiek uzskatīts par piekrišanu, bet šādi iesniegumi arī attiecīgi ir jāsaglabā, lai pierādītu, jo, piemēram, mutiska piekrišana nebūs pierādījums.


Ja jums ir privātpersonu e-pastu adreses, bet par šiem e-pastiem nav dokumentētas piekrišanas atbilstoši GDPR prasībām, tās nedrīkst izmantot sūtījumiem. 



3.5. Piemēri e-pastu pieteikumu formām

JYSK.lv piemērs: tiek izmantota papildu motivācija lietotāja e-pasta saņemšanai

Jysk piemērs

Leļļu teātris: izveidota korekta e-pasta pieteikuma forma, norādīts papildus ari personas datu pārzinis, kuru ierasti izvieto informācijas sadaļā par privātuma politiku. Korekti ir norādīta papildu atzīme par apliecinājumu.


Skrivanek: motivē lietotājus pieteikties jaunumu saņemšanai, lai varētu lejupielādēt latviešu valodas padomu e-grāmatu.


3.6. Padomi labākai masveida e-pastu piegādei

Mūsdienās mārketinga automatizācijai bieži tiek izmantoti ārējie e-pasta servisi kā Mailchimp, MailerLite u.c., lai izsūtītu e-pastus klientiem, piemēram, jaunumus, jaunākās ziņas, akcijas piedāvājumus, uzaicinājumus uz pasākumiem, pirkumu apstiprinājumus utml.

E-pastu piegādes jautājums ir ļoti nozīmīgs, jo sliktu piegādes rezultātu gadījumā jūsu ieguldītais darbs vienkārši nesasniegs auditoriju - tas nokļūs spamos vai vispār nesasniegs saņēmēja pastkastīti.

Lai arī šie ir lielākoties tehniski, ar IT saistīti jautājumi, tomēr e-pasta mārketinga darbības rezultāti ir cieši saistīti ar mārketinga mērķiem un to sasniegšanu, tādēļ arī mārketinga speciālistiem ir vajadzīgas papildu zināšanas, ko prasīt no IT un kam pievērst uzmanību.

Papildu uzstādījumi e-pasta servera uzticamības veidošanai

Vaicājiet jūsu e-pasta servisa nodrošinātājam un vajadzības gadījumā arī mājas lapas izstrādātājiem (ja tiek izmantota e-pastu izsūtīšana no mājalapas) papildu informāciju un rīcību par e-pasta domēna aizsardzību, uzstādot atbilstošus SPF (Sender policy framework), DKIM ierakstus un īstenojot citu labo praksi.

Spamu saraksti: e-pastu mārketinga bieds

Šāda masveidīga e-pastu izsūtīšana dažiem e-pastu saņemšanas serveriem var likties aizdomīga un tie var piešķirt papildu punktus par nevēlāmiem e-pastiem un rezultātā tie nenokļūst vajadzīgajā pastkastītē, bet spamos. Arī lietotāji var atzīmēt, ka vēstule ir spams un šādi tiek ievākts novērtējums par e-pasta sūtītāja drošumu, tālāk šo informāciju var apkopt t.s. spama listes (spam blacklists). Pasaulē populārākie ir SpamHaus Blocklist (SPL), Spamcop, Barracuda. Sava domēna / servera atrašanos spamu sarakstos varat pārbaudīt kādā no online bezmaksas rīkiem, piemēram, MX Toolbox.

E-pastu saņēmēji var izmantot šos sarakstus, lai pārbaudītu, vai sūtītājs nav nokļuvis attiecīgajā sarakstā - ja tas ir noticis, visdrīzāk jūsu e-pasts nokļūs spama pastkastītē vai pilnībā tiks ignorēts. To nosaka konkrētā servera drošības uzstādījumi.


Atgrieztie e-pasti

Ja saņēmēju sarakstā ir e-pasti, kuri ir novecojuši, nav derīgi vai citu iemeslu dēļ nedarbojas, tad šādiem e-pastiem maksimāli ir jāizvairās sūtīt e-pastus, lai nebojātu e-pastu izsūtīšanas servera reputāciju. 

Ja e-pasta serveri redzēs, ka daudzi e-pasti tiek sūtīti uz nederīgām e-pasta adresēm, tie var automātiski pieņemt lēmumu, ka sūtītājs ir ļoti spamveidīgs un liegt turpmāku e-pastu pieņemšanu no šī sūtītāja. Tādēļ e-pastu sūtīšana nederīgām adresēm var ļoti ietekmēt savukārt jūsu servera reputāciju un ierobežot e-pastu piegādes rādītājus.

E-pastu izsūtīšanas servisi ļauj pārvaldīt, kuri e-pasti netika piegādāti, atbilstoši rīkojieties, lai turpmāk šīm adresēm nenotiktu sūtīšanas mēģinājumi. Arī e-pastu servisi rūpējas par savu reputāciju, jo tā viņiem ir nozīmīga e-pastu piegādēm ne tikai jums, bet arī citiem klientiem. Pārāk liels “atmesto” e-pastu skaits var kalpot par iemeslu, kādēļ serviss var atteikt turpmāku sadarbību.

Pat ja lietotājs ir norādījis e-pasta adresi vards@inboks.lv, juridiski jums nav tiesību pašiem šo adresi labot un nav tiesību sūtīt uz viņa inbox.lv adresi vaicājumu par adreses labošanu. Līdz ar to varētu būt izņēmuma gadījumi, kad tas ir nepieciešams, bet nevar notikt pašrocīga e-pastu labošana. Šādi nederīgi e-pastu domēni attiecīgi ir jādzēš vai jāatzīmē, ka šiem adresātiem nesūtīt.

E-pasta domēna izmantošana masveida e-pastu izsūtīšanai

Izmantojiet subdomēnu e-pastu izsūtīšanai, piemēram, info.organizacija.lv. Atsevišķa adrese e-pastu masveida izsūtīšanai ļaus mazināt risku, ka jūsu organizācijas pamata e-pasta adrese nokļūst spama listēs un citi nevar saņemt arī organizācijas e-pastus. Šo pieeju var izmantot gan pašiem īstenojot e-pastu izsūtīšanu masveidā, gan arī izmantojot kādu no daudzajiem e-pastu izsūtīšanas servisiem.

Subdomēns tiks izmantots e-pastu nosūtīšanai, bet ir vērts izveidot arī atbilstoši redirektu vai nelielu lapu, kurā ir informācija, kas apliecina, ka šis domēns ir organizācijas pārvaldība un tas ir drošs. Tas vairāk būtu paredzēts IT speciālistiem, kuri aizdomu gadījumā vēlētos šo domēnu pārbaudīt.