3. E-pastu mārketings

3.6. Padomi labākai masveida e-pastu piegādei

Mūsdienās mārketinga automatizācijai bieži tiek izmantoti ārējie e-pasta servisi kā Mailchimp, MailerLite u.c., lai izsūtītu e-pastus klientiem, piemēram, jaunumus, jaunākās ziņas, akcijas piedāvājumus, uzaicinājumus uz pasākumiem, pirkumu apstiprinājumus utml.

E-pastu piegādes jautājums ir ļoti nozīmīgs, jo sliktu piegādes rezultātu gadījumā jūsu ieguldītais darbs vienkārši nesasniegs auditoriju - tas nokļūs spamos vai vispār nesasniegs saņēmēja pastkastīti.

Lai arī šie ir lielākoties tehniski, ar IT saistīti jautājumi, tomēr e-pasta mārketinga darbības rezultāti ir cieši saistīti ar mārketinga mērķiem un to sasniegšanu, tādēļ arī mārketinga speciālistiem ir vajadzīgas papildu zināšanas, ko prasīt no IT un kam pievērst uzmanību.

Papildu uzstādījumi e-pasta servera uzticamības veidošanai

Vaicājiet jūsu e-pasta servisa nodrošinātājam un vajadzības gadījumā arī mājas lapas izstrādātājiem (ja tiek izmantota e-pastu izsūtīšana no mājalapas) papildu informāciju un rīcību par e-pasta domēna aizsardzību, uzstādot atbilstošus SPF (Sender policy framework), DKIM ierakstus un īstenojot citu labo praksi.

Spamu saraksti: e-pastu mārketinga bieds

Šāda masveidīga e-pastu izsūtīšana dažiem e-pastu saņemšanas serveriem var likties aizdomīga un tie var piešķirt papildu punktus par nevēlāmiem e-pastiem un rezultātā tie nenokļūst vajadzīgajā pastkastītē, bet spamos. Arī lietotāji var atzīmēt, ka vēstule ir spams un šādi tiek ievākts novērtējums par e-pasta sūtītāja drošumu, tālāk šo informāciju var apkopt t.s. spama listes (spam blacklists). Pasaulē populārākie ir SpamHaus Blocklist (SPL), Spamcop, Barracuda. Sava domēna / servera atrašanos spamu sarakstos varat pārbaudīt kādā no online bezmaksas rīkiem, piemēram, MX Toolbox.

E-pastu saņēmēji var izmantot šos sarakstus, lai pārbaudītu, vai sūtītājs nav nokļuvis attiecīgajā sarakstā - ja tas ir noticis, visdrīzāk jūsu e-pasts nokļūs spama pastkastītē vai pilnībā tiks ignorēts. To nosaka konkrētā servera drošības uzstādījumi.


Atgrieztie e-pasti

Ja saņēmēju sarakstā ir e-pasti, kuri ir novecojuši, nav derīgi vai citu iemeslu dēļ nedarbojas, tad šādiem e-pastiem maksimāli ir jāizvairās sūtīt e-pastus, lai nebojātu e-pastu izsūtīšanas servera reputāciju. 

Ja e-pasta serveri redzēs, ka daudzi e-pasti tiek sūtīti uz nederīgām e-pasta adresēm, tie var automātiski pieņemt lēmumu, ka sūtītājs ir ļoti spamveidīgs un liegt turpmāku e-pastu pieņemšanu no šī sūtītāja. Tādēļ e-pastu sūtīšana nederīgām adresēm var ļoti ietekmēt savukārt jūsu servera reputāciju un ierobežot e-pastu piegādes rādītājus.

E-pastu izsūtīšanas servisi ļauj pārvaldīt, kuri e-pasti netika piegādāti, atbilstoši rīkojieties, lai turpmāk šīm adresēm nenotiktu sūtīšanas mēģinājumi. Arī e-pastu servisi rūpējas par savu reputāciju, jo tā viņiem ir nozīmīga e-pastu piegādēm ne tikai jums, bet arī citiem klientiem. Pārāk liels “atmesto” e-pastu skaits var kalpot par iemeslu, kādēļ serviss var atteikt turpmāku sadarbību.

Pat ja lietotājs ir norādījis e-pasta adresi vards@inboks.lv, juridiski jums nav tiesību pašiem šo adresi labot un nav tiesību sūtīt uz viņa inbox.lv adresi vaicājumu par adreses labošanu. Līdz ar to varētu būt izņēmuma gadījumi, kad tas ir nepieciešams, bet nevar notikt pašrocīga e-pastu labošana. Šādi nederīgi e-pastu domēni attiecīgi ir jādzēš vai jāatzīmē, ka šiem adresātiem nesūtīt.

E-pasta domēna izmantošana masveida e-pastu izsūtīšanai

Izmantojiet subdomēnu e-pastu izsūtīšanai, piemēram, info.organizacija.lv. Atsevišķa adrese e-pastu masveida izsūtīšanai ļaus mazināt risku, ka jūsu organizācijas pamata e-pasta adrese nokļūst spama listēs un citi nevar saņemt arī organizācijas e-pastus. Šo pieeju var izmantot gan pašiem īstenojot e-pastu izsūtīšanu masveidā, gan arī izmantojot kādu no daudzajiem e-pastu izsūtīšanas servisiem.

Subdomēns tiks izmantots e-pastu nosūtīšanai, bet ir vērts izveidot arī atbilstoši redirektu vai nelielu lapu, kurā ir informācija, kas apliecina, ka šis domēns ir organizācijas pārvaldība un tas ir drošs. Tas vairāk būtu paredzēts IT speciālistiem, kuri aizdomu gadījumā vēlētos šo domēnu pārbaudīt.