Domēns ir tiešsaistes adrese, kura lietotājam draudzīgā veidā norāda, kur ir atrodama vajadzīgā internet lapa. Domēns savieno lapas adresi ar IP adresi. Šo informāciju izmanto pārlūkprogramma, piemēram, Google Chrome, kā arī e-pastu sistēmas. Piemērs: Manalapa.lv

Domēns savieno jūsu identitāti ar tehnisko pusi: serveri, kur izvietota mājas lapa, kā arī nodrošina e-pastu darbību. Ja jūsu zīmolam ir cieša sasaiste ar digitālo vidi, tad domēna pieejamība ievērojami ietekmēs uzņēmuma nosaukuma izvēli. Kā jau visi vērtīgie organizācijas resursi - arī domēns ir ļoti vērtīgs un nedrīkst paļauties tikai uz IT vai hostinga pakalpojuma sniedzēju, ka šī domēna pārvaldība vienmēr būs īstenota atbilstoši, tādēļ gan uzņēmuma vadītājam, gan mārketinga vadītājam vērtīgas ir vismaz pamata zināšanas par domēniem un to pārvaldību

Vai man ir vajadzīgs savs domēns?

Digitālo identitāti vislabāk ir būvēt ap savu domēnu. Ja organizācijas plāns ir veidot un attīstīt e-komerciju, tas ir pirmais solis digitālā mārketinga un e-komercijas virzienā. Šajā gadījumā organizācija pārvalda savu zīmolu un veido uzticamas organizācijas tēlu, nevis izmanto lapas adresi manalapa.wix.com vai e-pastu krauklis34@inbox.lv.

Domēnu veidi

  • Organizācijai – vēlams uzņēmuma nosaukums: rimi.lv
  • Internetveikals – uzņēmuma nosaukums vai zīmols: e-rimi.lv, barbora.lv
  • Interešu vai nozares portāls – nozares atslēgvārdi: kursors.lv
  • Personīgais blogs – vārds, uzvārds vai tematiskie atslēgvārdi: koronevskis.lv, kristaps.lv, pipars.lv, naskoties.com

Domēnam ir jāatspoguļo uzņēmuma identitāte, vērtības, jāsniedz iespējami skaidras norādes, kas ir šajā adresē, tādēļ izmantojiet atslēgvārdus, nosaukumu, kas iespējami precīzi jūs raksturo. Noskaidrojiet, kādā valodā runā un saprot, vai var izmantot angļu valodas atslēgvārdus utml. Bieži vien Latvijas organizācijām pietiek ar .lv domēna paplašinājumu, tomēr ir vērts izvērtēt, kurās valstīs ir vēlams iegādāties papildu domēnus. 

Domēna vārda struktūra

  1. Domēna paplašinājums: .lv, .com, .eu
  2. Domēns: latvija.lv, printful.com, cehs.eu
  3. Otrā līmeņa domēni kā .gov.lv: mk.gov.lv - tiek piešķirti noteiktām organizācijām, piemēram, izglītības iestādēm .edu.lv, valsts pārvaldei .gov.lv utml.
  4. Subdomēns: www.latvija.lv, mana.latvija.lv, rakstukogribu123.latvija.lv. Mājas lapas adresei var būt neierobežots subdomēnu skaits un par to nav jāmaksā. Maksa tiek piemērota tikai par paša domēna iegādi.
  5. http:// vai https:// - savienojuma protokols. Mūsdienās visplašāk izmanto šifrētu savienojumu ar serveri (SSL). Uz to norāda mājaslapas sākuma daļa https.

Īsais pārbaudes saraksts domēna izvēlei

Pārbaudiet domēna vārda efektivitāti:

  • vai ir viegli atcerēties (cenšamies līdz 10 simboliem)
  • vai labi skan (piezvaniet un pasakiet kādam)
  • vai nav pārpratumi ar dažādiem burtiem (piemēram, c un k), kurus var sajaukt, kļūdīties rakstībā
  • Vai nav līdzīgi vārdi citiem un vai lietotājiem nejuks: banknote.lv/banknotes.lv, shortcut.lv/shortcuts.lv
  • Ja vēlamā adrese ir aizņemta, var kombinēt dažādus papildinājumus ar citiem vārdiem – īpašības vārdi, skaitļi u.c. Piemēri: labiapavi.lv, aptieka24.lv, elpodrosi.lv, ceputortes.lv, gardastortes.lv
  • Organizācijas nosaukums, tā saīsinājums vai noteikti atslēgvārdi, piemēram, olivellas.lv – skaidri pasaka, ka runa ir par olīveļļām, savukārt agents.lv – nav īsti skaidrības: privātdetektīvs vai elektronisku sistēmu tirgotājs.

Latvijas domēnu .lv reģistrācija

Par Latvijas domēniem atbildīgā iestāde ir NIC.lv jeb Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūts Tīkla risinājumu daļa. Tā arī ir lapa, kur vislētāk reģistrēt .lv domēnus – 12,10 EUR/gadā, to piedāvā arī citas reģistratūras Latvijā un ārvalstīs par atšķirīgām cenām. Domēnu garums: 2 līdz 63 simboli. Īpašus otrā līmeņa domēnus var pieteikt atbilstošas organizācijas, piemēram, .gov.lv, .edu.lv u.c. Katrs pilngadīgs Latvijā dzīvojošs iedzīvotājs var pieprasīt bezmaksas domēnu .id.lv, piemēram, ux.id.lv, cov.id.lv

Nic.lv piedāvā reģistrēt arī latviskos domēnus, kuri satur latviešu valodas diakritiskās zīmes un rezultātā var izmantot šādus domēnus kā kāzas.lv, kurši.lv, tūdaliņ.lv, dižozols.lv. Piemēram, kāzas.lv starptautiski izskatītos xn--kzas-qsa.lv. Uzreiz jāizceļ tehniskās atšķirības, ka latviskie domēni un ierastie domēni ir pilnīgi atsevišķi, piemērs: dižozols.lv un dizozols.lv - pilnībā dažādi un nošķirti domēni. Latviskos domēnus nevar izmantot e-pastu hostingam. Šādu domēnu gada maksa ir lētāka kā ierastie .lv domēni - 7 EUR + PVN. Bieži tiek uzdots jautājums - vai šāda domēna izmantošana sniegs papildu priekšrocības Google meklēšanas rezultātos - atbilde ir ļoti vienkārša: nē, šāds risinājums nesniedz papildu priekšrocības.

Domēna pieejamība

Latvijas .lv domēnu pieejamību visvienkāršāk ir pārbaudīt Nic.lv mājas lapā. Savukārt idejas .lv domēnu izmantošanai un pārbaudei varat meklēt Nic.lv uzturētajā mājas lapā Domenimi.lvIevadiet kādu atslēgvārdu un aplūkojiet pieejamos domēnu nosaukumus, kurus palīdz piedāvāt mākslīgais intelekts. Ja nevēlaties latviskos domēnus, aktivizējiet iespēju «Izslēgt diakritiskās zīmes», sistēma parādīs brīvos domēnus, kurus var reģistrēt.

Domenīmi - domēnu meklēšana


Ārvalstu domēnu reģistrācija

Darbībai ārvalstīs ir ieteicams izmantot globālus domēnus - ierasti lietotāji atpazīst un kompānijas izmanto .com vai .eu domēnu paplašinājumus. Pirms iegādes ir ļoti vērtīgi salīdzināt cenas, jo dažādiem pakalpojumu sniedzējiem tās var ļoti atšķirties. 

Pasaulē populāri un uzticami domēnu reģistrācijas portāli: godaddy.com, porkbun.com, crazydomains.com, OVH.ie. Baltijas domēnus (.ee, .lt) var reģistrēt par izdevīgām cenām, piemēram, zone.ee

Populārākie pasaules domēnu paplašinājumi

  • .com – kompānijas, pasaulē visizplatītākais, izmanto kā standartu un būtu jāizmanto, ja ir šāda iespēja
  • .eu – Eiropas Savienība, norāda uz saistību ar ES
  • .net – network
  • .info – information, nav stingru noteikumu, Latvijā populāra ceļotāju lapa izmanto šo paplašinājumu: https://travelfree.info/ 
  • .org – organizācija. Ierasti izmanto lielākas organizācijas. 
  • .co – Kolumbijas domēna paplašinājums, bet izmanto kā .com alternatīvu

Nepieciešama palīdzība ārvalstu domēnu meklēšanai? Var izmantot dažādus servisus domēnu ideju pārlūkošanai:

  • Leandomainsearch.com
  • Namestation.com 
  • Nameboy.com
  • Get.online

Daļa no ģeneratoriem uzreiz arī pārbauda, vai domēns ir pieejams, citi piedāvā tikai ģenerēt idejas. 

Domēnu turpmāka pārvaldība

  • Domēni ierasti tiek atjaunoti reizi gadā. Atsevišķās valstīs reģistratūra pieprasa veikt apmaksu uzreiz par vairākiem gadiem. Domēna vārda atjaunošanu un darbības turpināšanu uz nākamo laika periodu sauc par domēna atjaunošanu (domain renewal).
  • Domēnus var pārvietot pie citas reģistratūras, piemēram, domēns sākotnēji reģistrēts Godaddy.com, cenas ir pārāk augstas, vēlaties mainīt uz Porkbun.com.  Šo procesu sauc par transfēru (domain transfer). Visbiežāk šī procesa veikšanai būs nepieciešams transfēra kods, kuru piešķirs esošais domēna uzturētājs. Transfēra procesā ierasti ir jāapmaksā jaunā reģistratora noteiktā domēna gada maksa.

Domēnu drošība

  • Pārliecināties, ka esat domēna patiesais īpašnieks - dažkārt uzņēmumi veic rēķinu apmaksu aģentūrām vai IT speciālistiem, bet domēna juridiskie īpašnieki paliek aģentūra un citas personas, bet ne organizācija. Ja radīsies strīdus situācijas vai citi nepatīkami gadījumi, tad domēna vārdu var piesavināties tā pati aģentūra. Nic.lv lapā var pārliecināties par domēnvārda īpašnieku, ārvalstu domēniem lielākoties ir pieejams serviss WhoIs, ar tā palīdzību var redzēt domēna reģistrācijas, atjaunošanas laikus un īpašnieku.

    Piemērs: domēna vs.lv lietotājs atbilstoši Nic.lv Whois sadaļas datiem
    NIC personas dati

  • Skaidri ziniet, kad beigsies domēni, kādas ir domēna pieejas, sargājiet tās un nedodiet tās nevienam bez vajadzības. Ja pieejas tiek sniegtas, pēc tam nomainiet kontu pieejas. Vislabāk ir pieprasīt konkrētas darbības, kuras ir jāveic un izdariet to bez konta pieeju nodošanas.
  • Rūpīgi sekojiet līdzi atgādinājumiem par domēna apmaksu. Ja mainās IT atbildīgie, turpiniet sekot līdzi ziņām e-pastos, lai nepalaistu garām svarīgu informāciju.
  • Latvijā domēns tiek atslēgts, ja netiek veikta laicīga apmaksa, īpašnieks var atjaunot 30 dienu laikā – web lapa un e-pasts šajā laikā nestrādās. 
  • Pasaulē domēnus var vienkāršāk pazaudēt – dažādās reģistratūrās var atšķirties noteikumi par apmaksu. Piemēram, laikus neapmaksāts domēns var tikt uzreiz atslēgts, izvietots izsolē vai pieprasīta papildu samaksa par domēna atjaunošanu pēc tā darbības beigām.

Last modified: Monday, 6 March 2023, 8:45 AM